Wśród rozmaitych dolegliwości żołądkowych bardzo często występuje nadkwasota. Na szczęście są na nią sposoby – zobacz na stronie http://natrawienie.pl/masz-nadkwasote-zadbaj-o-diete-i-zapomnij-o-niej/
Żołądek wytwarza substancje niezbędne do trawienia pokarmu, który do niego trafia. Jedną z nich jest kwas solny. Zdrowy żołądek wyłożony jest wewnątrz błoną śluzową, która sprawia, że kwas ten nie jest dla niego niebezpieczny ani nawet szkodliwy. Co więcej, są w nim też substancje, które ten kwas neutralizują. Bywa jednak, że pod wpływem rozmaitych czynników kwasu jest za dużo, neutralizatorów za mało, a organizm daje Ci o tym znać.
Nadkwasota – objawy
Masz zgagę? Cierpisz na wzdęcia, zaparcia? Czujesz pieczenie za mostkiem albo odbija Ci się kwaśną treścią żołądkową? Bingo! To właśnie typowe objawy nadkwasoty. Możesz sobie szybko pomóc, spożywając coś zasadowego albo wypijając dużo wody, ale to pomoże tylko w tej konkretnej sytuacji. Jeśli objawy się powtarzają, to niestety trzeba będzie zmienić dietę. I nie tylko: papierosy, alkohol i kawa też Twojemu układowi trawiennemu nie służą, trzeba więc będzie albo z nich całkiem zrezygnować, albo radykalnie je ograniczyć. Zainteresowany? Natrawienie – czytaj więcej.
Nadkwasota – przyczyny
Wśród przyczyn nadkwasoty fachowcy wymieniają przede wszystkim niewłaściwą dietę, bogatą w produkty mączne, nabiał, potrawy smażone, a także picie dużych ilości kawy, herbaty, kakao, spożywanie alkoholu i słodyczy. Niekorzystne jest także łączenie niektórych potraw. Może się zdziwisz, ale mięso połączone z kaszą, ryżem lub ziemniakami to fatalny pomysł: jedz je z warzywami, a nie poczujesz kwasu.
To niestety nie wszystko: nadkwasocie sprzyja także stres, żucie gumy, ssanie cukierków, zły nastrój, a nawet niektóre leki.
Wiesz już, jakie są dolegliwości żołądka z nadkwasotą. Co zatem powinieneś jeść?
Nadkwasota – dieta
Przede wszystkim pij dużo wody (wody, nie herbaty!): 6-8 szklanek dziennie. Nie bezpośrednio po posiłku. Spożywaj chude mięso, ryby i jajka. Niech Twoja dieta będzie uboga w błonnik, który pobudza wydzielanie soków i drażni śluzówkę. Chudy twaróg i jogurty też będą Ci sprzyjać. Przyda się też nieco tłuszczu w postaci masła lub oleju. Ale nie tego z patelni, po smażeniu!
Artykuł sponsorowany