Whiskey czy whisky?
Dla osób nie zagłębiających się w historię tego trunku ta drobna różnica w zapisie może nie mieć najmniejszego znaczenia. Tymczasem dla koneserów będzie to bardzo ważny szczegół. Jako whisky określamy te alkohole, które są destylowane w Szkocji, Walii, Kanadzie i Japonii. Whiskey natomiast to produkty powstałe w Irlandii bądź Stanach Zjednoczonych. Co ciekawe, agencja federalna BATF - „Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives”, w dyrektywie z 1968 roku uznała „whisky” jako oficjalną nazwę wykorzystywaną w kraju. Mimo to amerykańscy producenci zostali przy zapisie przez „e”. To efekt zakorzenionej tradycji, która sięga czasów kolonialnych. To właśnie szkoccy i irlandzcy imigranci wprowadzili do Nowego Świata swój ulubiony trunek. Dziś wyróżniamy sześć rodzajów amerykańskiej whiskey.
Burbon
Ten rodzaj whiskey jest produkowany od XVIII wieku. Głównym składnikiem jest kukurydza, która może stanowić nawet 70% wszystkich zbóż użytych do wytworzenia trunku. Charakterystyczny smak burbonu jest możliwy dzięki przechowywaniu go w świeżych dębowych beczkach. Musi on spędzić w nich co najmniej dwa lata. Następnie jest on wylewany z beczek i rozcieńczany, by uzyskać stężenie 40%. Stolicą światowego burbonu jest Kentucky. Szacuje się, że to właśnie tutaj powstaje 95% światowej produkcji tego trunku. Co więcej, w Bardstown co roku jest organizowany Bourbon Festival.
Tennessee Whiskey
To druga najbardziej popularna odmiana whiskey w Stanach Zjednoczonych. Jest ona bardzo podobna do burbona, jednak diabeł tkwi w szczegółach. W 1941 roku trunek ten uzyskał status osobnego typu whiskey amerykańskiej. Wpływ na to miały różnice w produkcji obu alkoholi. Zarówno burbon jak i Tennessee składa się w głównej mierze z kukurydzy. Zupełnie inaczej jednak wygląda obróbka tego drugiego. Tennessee whiskey jest przepuszczana przez trzymetrowe warstwy klonowego węgla drzewnego, który nadaje jej wyjątkowy smak. Proces ten najczęściej trwa około dziesięciu dni. Na tej stronie dowiesz się więcej na ten temat. Aktualnie produkuje się tylko dwie odmiany tego gatunku whiskey. Pierwszy z nich to dobrze znany wszystkim Jacka Daniel's. Dostępny jest on w wielu wariantach – od klasycznego Black Label po wersje miodowe czy Tennessee Fire. Charakterystyczną cechą są także butelki tego trunku, najczęściej o pojemności 0,5, 0,7 i 1 litra. Drugi rodzaj Tennessee Whiskey zaś nosi nazwę George Dickel Whiskey. Każdy z nich bez problemy dostaniemy w Polsce.