Smaki potraw z Żarnowa i okolic postanowiło ocalić od zapomnienia Centrum Kultury i Biblioteki w Żarnowie. Na czwartym już spotkaniu z cyklu pod nazwą „Ocalić od zapomnienia” starsi mieszkańcy dzielili się swoimi kulinarnymi wspomnieniami z dzieciństwa z młodzieżą. Spotkanie było także okazją do uhonorowania seniorów z okazji ich święta.
Beata Perzanowska
25.11.2017 10:11
(aktualizacja 20.08.2023 18:46)
Spotkanie „Ocalić od zapomnienia” przygotowane było przez centrum kultury wspólnie ze Szkołą Podstawową w Żarnowie oraz Stowarzyszeniem Gospodyń Wiejskich Aktywna Kobieta w Żarnowie. Program artystyczny pt. „Smaki potraw z Żarnowa i okolic”, który dotyczył dawnych przepisów kulinarnych i wspomnień smaków z dzieciństwa, przedstawiła Lucyna Lewkiewicz wraz z młodzieżą ze Szkoły Podstawowej w Żarnowie. Podziękowanie twórczyniom przekazał zaś Zbigniew Buksiński, wójt Gminy Augustów. Podziękowania otrzymały panie, które od początku istnienia ośrodka kultury, aktywnie przekazują swoje pasje i tradycje poprzez przeprowadzanie warsztatów zarówno w centrum jak i we wszystkich szkołach z terenu Gminy Augustów oraz w instytucjach i szkołach poza nasza gminą. Tymi twórczyniami są: Helena Kalisz –to przede wszystkim znakomita bibułkarka, która wnosi piękno, poprzez różnorodność barw i wzorów i Bożena Michniewicz, której pasją jest wykonywanie pisanek metodą tradycyjną. Pani Bożena wykonuje też ozdoby wnętrz. Obie panie i ich prace znalazły się w albumie autorstwa pana Sidora pod tytułem OSTATNI WIEDUNI DAWNEJ SUDOWII, czyli ostatni słowiańscy mędrcy dawnej Jaćwieży, na terenie której znajduje się m.in. dzisiejsza Suwalszczyzna. Podziękowania skierowano także do innych twórców aktywnie działającym przy żarnowskim centrum. Otrzymali je: Katarzyna Gregorowicz, Danuta Klukowska, Lucyna Rółkowska i Teodozji Gudanowska. Opiekunem twórców od początku działalności kulturalnej ośrodka kultury w Żarnowie jest instruktor Gosia Kalisz. W drugiej części spotkania podczas degustacji potraw, które zostały przygotowane według dawnych przepisów, wspominano smaki potraw z rodzinnych domów, takich jak: chleb na zakwasie, kisiel owsiany, podpłomyki, suchary, soczewiaki, kiszka i babka ziemniaczana, masło, pempuchy, pasztet, galareta, smalczyk, czy żur kapuściany. Nie zabrakło również potraw Staroobrzędowców, które przygotowały panie z zespołu Riabina, Zebrani raczyli się więc blinami, pirogami z kapustą i skańcami. Wszystkie potrawy przygotowały panie: Helena Kotarska z Topiłówki, Elżbieta Kotarska z Jabłońskich, Lucyna Rółkowska z Żarnowa Trzeciego, Wiesława Turowska z Netty Drugiej, Teresa Zysko z Jabłońskich, Jadwiga Siłkowska z Netty Drugiej oraz Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich Aktywna Kobieta w Żarnowie i zespół Riabina. Centrum kultury dziękuje wszystkim za pomoc w zorganizowaniu tego przedsięwzięcia.
Napisz komentarz
Komentarze