Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 11 czerwca 2025 04:12
Reklama
Reklama

Sushi można przygotować w domu

Podziel się
Oceń

Japońska potrawa, której podstawą jest ryż zaprawiony octem ryżowym bardzo dobrze przyjęła się nad Wisłą. Sushi podawane jest w wielu restauracjach i śmiało można ją przygotować w domu.
Sushi można przygotować w domu

Autor: iStock

Przyrządzenie sushi należy zacząć od ryżu. Musi być biały, ale nie dowolny. Właściwie dobrany i prawidłowo przygotowany to podstawa sukcesu. Z wyborem nie powinno być problemu, bo każdy hipermarket ma stoiska z kuchnią orientalną, gdzie można znaleźć produkt przeznaczony ściśle do japońskiej potrawy.

Sztuka gotowania

Najlepszy ryż do sushi to taki, który łączy w sobie wygląd, smak i właściwości niezbędne do tego, aby przyrządzić to wykwintne danie. Odpowiedni ryż jest krótkoziarnisty, prawie okrągły, ziarna są niemal przezroczyste, równej wielkości, a oprócz tego nie powinny być połamane.” - radzi portal sosushi.pl.

Osoby nie mające doświadczenia mogą kierować się zasadą, żeby wybierać ryż o „mlecznej” wręcz, barwie. Oznacza to, że produkt zawiera dużo skrobi, a ta z kolei sprawi, że ziarna będą się lepić. Pomaga to nadać odpowiedni kształt i wygodniej taki produkt jeść pałeczkami. „Co ważne, nie powinno się łączyć różnych gatunków ryżu, ponieważ potrawa może wtedy się nie udać.” - radzi sosushi.pl.

Z kolei Marek Wołdych, doświadczony kucharz z kilkuletnią praktyką w barze sushi zdradza, że tajnikiem jest gotowanie. „Ryż należy kilka razy przepłukać zimną wodą. Wylewamy ją aż woda przestanie być mleczna. Zazwyczaj pięć razy.” - mówi kucharz i dodaje: „Następnie musi się około 30 minut moczyć w zimnej wodzie i ją też wylewamy”.

Podczas gotowania na jedną szklankę ziaren trzeba dodać do garnka 1,5 szklanki wody. Musi się to gotować około 10 minut i odstawia się garnek na bok trzymając go pod przykryciem. Ryż jest gotowy gdy wchłonie całą wodę i stanie się miękki.

Dopiero po ostygnięciu doprawia się zawartość garnka. Dodaje się (na szklankę ryżu):

  • 4 łyżki octu ryżowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczkę soli.

Miesza się te składniki, cały czas podgrzewając, ale nie gotując. Kiedy całość wystygnie, miesza się zaprawę z zawartością garnka.

Kolejny krok

Kiedy ryż jest gotowy, trzeba zająć się resztą. Algi nori można dostać w wielu sklepach, a podczas pracy w kuchni trzeba pamiętać, że nie wykłada się gorącego ryżu na nori, a reszta jest już dosyć prostą czynnością. „Formowanie sushi nie jest niczym trudnym. Trzeba być jednak dokładnym i cierpliwym.” - mówi Wołdych i radzi: „Po rozłożeniu nori można je delikatnie skropić wodą. Ryż najwygodniej jest nakładać wilgotnymi rękoma, bo wówczas ziarna nie przyklejają się do palców”.

Na algach kładzie się cienką warstwę ryżu i kolejne składniki. To już kwestia indywidualna, ale dobrze jest na brzegi alg posmarować cienką warstwą ostrej pasty wasabi. Na ryżu można położyć surową rybę, grillowaną, wędzoną, świeżego ogórka, paluszki krabowe, marynowany imbir… Jest mnóstwo możliwości. Stałe natomiast jest to, że za pomocą bambusowej maty zwija się rulon, który następnie kroi się na grube plastry.

Jaka ryba?

Zdaje się, że najpowszechniejsza ryba w sushi to łosoś (najlepiej oceaniczny), ale często podawany jest tuńczyk. Można jednak użyć makreli czy węgorza. O ile niemal wszystkie powyższe ryby można jeść surowe, to z węgorzem trzeba uważać. Jego krew jest trująca, ale nie ma problemu z mięsem wędzonym lub grillowanym. Warto też użyć innych morskich produktów jak krewetki, mięsa krabów czy ośmiornicy.

Co dodać?

Jest duża dowolność w tym, co może być w sushi. Jadłem już tradycyjne z surową rybą, krewetkami, marynowanymi warzywami. Niespecjalnie przepadam za wędzoną rybą, a sądzę że lepszym wyborem jest grillowana.” - mówi Wołdych i wylicza podstawowe rodzaje sushi:

  • futomaki – duże rolki z mięsem i warzywami,
  • hosomaki – mniejsze, z jednym tylko składnikiem oprócz ryżu,
  • nigiri – prostokątny kawałek ryżu, bez alg, na którym położona jest surowa ryba lub owoc morza.

Dodatki

Te podstawowe to:

  • wasabi,
  • sos sojowy,
  • marynowany imbir.

Ostre wasabi podaje się w formie pasty i trzeba uważać, aby nie nabrać go za dużo. Trzeba pamiętać, że w porcji już jest niewielka ilość tego dodatku. „Wasabi nakłada się na przykład przy pomocy pałeczek bezpośrednio na swoją rolkę. Należy przy tym uważać z ilością – ten chrzan naprawdę wyciska łzy z oczu i dodanie go w zbyt dużej ilości może sprawić, że nie będziesz w stanie się delektować smakiem tej potrawy.” - radzi sosushi.pl.

Polewanie dania sosem sojowym jest błędem. Ten dodatek powinien zostać podany w osobnej, niewielkiej miseczce, w której maczana jest każda porcja potrawy. Z zastrzeżeniem jednak, że nie „zatapia” się jej w sosie, tylko delikatnie macza i to w taki sposób, aby ryż nie zetknął się z dodatkiem. Sos powinien znajdować się na algach. Eksperci radzą nie mieszać wasabi i sosu sojowego, co może popsuć smak potrawy.

Marynowany imbir jest bardzo intensywny i dlatego też nie należy z nim przesadzać. Tym bardziej, jeżeli już w porcji znajduje się plaster tego dodatku. Japońską zasadą jest to że imbir traktuje się jako „czyściciel języka” i je się go pomiędzy sushi jednego rodzaju a drugiego.

Sushi to potrawa ekskluzywna i droga, stąd też czasem trudno skusić się na nią, nie wiedząc czego spodziewać się po wizycie w restauracji. Z pewnością jednak warto wybrać się do sushi-baru i spróbować tego, czym zachwyca się tak wielu smakoszy na całym świecie.” - zachęca sosushi.


Napisz komentarz

Komentarze

zachmurzenie duże

Temperatura: 13°C Miasto: Augustów

Ciśnienie: 1010 hPa
Wiatr: 16 km/h

Reklama
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 1
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 2
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 3
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 4
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 5
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 6
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 7
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 8
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 9
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 10
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 11
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 12
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 13
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 14
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 15
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 16
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 17
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 18
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 19
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 20
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 21
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 22
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 23
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 24
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 1Strona nr 1
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 2Strona nr 2
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 3Strona nr 3
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 4Strona nr 4
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 5Strona nr 5
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 6Strona nr 6
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 7Strona nr 7
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 8Strona nr 8
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 9Strona nr 9
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 10Strona nr 10
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 11Strona nr 11
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 12Strona nr 12
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 13Strona nr 13
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 14Strona nr 14
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 15Strona nr 15
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 16Strona nr 16
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 17Strona nr 17
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 18Strona nr 18
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 19Strona nr 19
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 20Strona nr 20
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 21Strona nr 21
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 22Strona nr 22
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 23Strona nr 23
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 4 z dnia 17 kwie - strona 24Strona nr 24
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: Priorytety mgr Mirosława Karolczuka i Nasze Miasto-PiS🤡🥸👺💰💰💰🤑Treść komentarza: Na pewno zdecydowanie bardziej zmieniło utworzenie przez kierownika UM w Augustowie mgr Mirosława Karolczuka etatu drugiego zastępcy burmistrza Augustowa, które to działanie rzeczonego kierownika augustowskiego magistratu drenuje od 2022 r. każdego roku miejski budżet kwotą blisko ćwierć miliona złotych.Data dodania komentarza: 9.06.2025, 17:17Źródło komentarza: Nowy dyrektor PCPR w AugustowieAutor komentarza: logikaTreść komentarza: Jak tyle miesięcy ta placówka była bez dyrektora i nic się nie działo to może i ten dyrektor tam niepotrzebny???Data dodania komentarza: 9.06.2025, 06:34Źródło komentarza: Nowy dyrektor PCPR w AugustowieAutor komentarza: The best wakeboarding in Szelment!Treść komentarza: W WOSiR Szelment wyciąg narciarzy wodnych czynny jest w czerwcu od piątku do niedzieli. Serdecznie zapraszamy na wyciąg, paintball, do restauracji i oczywiście na piękną suwalszczyznę!Data dodania komentarza: 8.06.2025, 23:21Źródło komentarza: Wypadek na jeziorze w Augustowie: skuter wodny uderzył w wyciąg nart wodnychAutor komentarza: PracownikTreść komentarza: Przecież starostę Piotra R pobił jego byku pracownikData dodania komentarza: 8.06.2025, 21:19Źródło komentarza: Prąd tańszy o 66 procentAutor komentarza: oolooTreść komentarza: Ta 6 zeta niech się rozliczy ze swojej przeszłości, bo też ma nieciekawą. Mogą z Alfonsem sobie ręce podać (lepkie)..Data dodania komentarza: 7.06.2025, 16:04Źródło komentarza: Remont augustowskiego dworca i rola posła NiedźwiedzkiegoAutor komentarza: Tadeusz Nawrocki vel Karol Batyr🤡🥸👺Treść komentarza: Tadeusz dajes z tym obniżaniem cen prądu o 66% i zerowym podatkiem dochodowym dla rodzin 2+2! Spełnisz populisto-bełkocie kampanijne obiecanki, czy wydymasz Polaków, jak swojego sąsiada z mieszkaniem?Data dodania komentarza: 6.06.2025, 19:48Źródło komentarza: Prąd tańszy o 66 procentAutor komentarza: Kubuś PuchatekTreść komentarza: ? z choinki się urwałeś?. Pełnomocnicy są od brania kasy za nic.. tak jak np niejaki Matecki od lasówData dodania komentarza: 6.06.2025, 18:50Źródło komentarza: Poseł o głośnej sprawie dotyczącej powiatu augustowskiegoAutor komentarza: Priorytety burmiszcza Karolczuka i Nasze Miasto-PiS🤡🥸👺💰💰💰🤑🤝👏Treść komentarza: Mieszkańcy Augustowa powinni zostać poinformowani na jakim poziomie byłyby opłaty za wodę, ścieki, prąd i wywóz śmieci, gdyby urząd miejski w Augustowie pod kierownictwem burmistrza Mirosława Karolczuka i jego dwóch zastępców, tj.: Chodkiewicza i Sieczkowskiego pozyskał setki milionów złotych z Funduszy Norweskich na infrastrukturę wspierającą Zielony Ład, tak bardzo negowany przez niedoimformowanych rolników i konfederacyjnych szurów. Spalarnia odpadów generująca tani prąd oraz niskie ceny energii cieplnej i opłat za odpady komunalne byłyby skutkiem wprowadzenia Zielonego Ładu w Augustowie po pozyskaniu milionów złotych z Funduszy Norweskich. Ze środków finansowych przyznawanych z klucza pisowskiego bezładu w Augustowie mamy festniarskie fajerwerki, a z Funduszy Norweskich mieszkańcy Augustowa mają całe ZERO!Data dodania komentarza: 6.06.2025, 15:52Źródło komentarza: Poseł o głośnej sprawie dotyczącej powiatu augustowskiegoAutor komentarza: KojakTreść komentarza: taką narrację to powinny sprawdzić odpowiednie służby bo jeżeli tak było to dążymy do autokracji typu Rosja czy BiałorusData dodania komentarza: 6.06.2025, 14:07Źródło komentarza: Poseł o głośnej sprawie dotyczącej powiatu augustowskiegoAutor komentarza: MieszkaniecTreść komentarza: to niech teraz pomogą dla starostwa. w sumie Augustów jest jedenData dodania komentarza: 6.06.2025, 12:42Źródło komentarza: Poseł o głośnej sprawie dotyczącej powiatu augustowskiegoAutor komentarza: no daleko zajedziemy z takim myśleniemTreść komentarza: Może zburzyć tak jak Atol bo niektórym się nie podoba. Czy nie taki argument podała radna Roszkowska na sesji?Data dodania komentarza: 5.06.2025, 20:18Źródło komentarza: Remont augustowskiego dworca i rola posła NiedźwiedzkiegoAutor komentarza: RodzicTreść komentarza: Szkole ni 3 zalałoData dodania komentarza: 5.06.2025, 14:50Źródło komentarza: Burza poczyniła sporo szkódAutor komentarza: 200 mln zł z Funduszy NorweskichTreść komentarza: Są fachowcy od pisania wniosków w urzędzie miejskim. W ostatnich latach pod kierownictwem burmistrza Mirosława Karolczuka i jego dwóch zastępców Sieczkowskiego i Chodkiewicza urząd miejski chyba pozyskał dla mieszkańców Augustowa ponad 200 milionów złotych z Funduszy Norweskich.Data dodania komentarza: 5.06.2025, 14:41Źródło komentarza: Poseł o głośnej sprawie dotyczącej powiatu augustowskiegoAutor komentarza: RodzicTreść komentarza: I zalała szkołę nr 3Data dodania komentarza: 5.06.2025, 14:14Źródło komentarza: Burza poczyniła sporo szkódAutor komentarza: Tadeusz JaworskiTreść komentarza: Co najśmieszniejsze, że w poprzedniej kadencji "nie były" to środki rządowe czy marszałkowskie tylko była narracja, że wszystko "załatwiał" Wnukowski, więc czy to ważne, jak pisało się wnioski. Na szczęście ten "sposób" wdawania publicznych pieniędzy się skończyłData dodania komentarza: 5.06.2025, 11:05Źródło komentarza: Poseł o głośnej sprawie dotyczącej powiatu augustowskiegoAutor komentarza: Tadeusz JaworskiTreść komentarza: Brawo Zawodnicy. Brawo MichałData dodania komentarza: 5.06.2025, 10:46Źródło komentarza: Trzy medale zawodników Akademii Pływania dla Każdego podczas zawodów w MichałowieAutor komentarza: LeoncioTreść komentarza: A skąd PiS weźmie fachowców do poprawnego pisania wniosków? Tam arytmetyka ekonomiczna zatrzymała się na 6 zł, a znajomość języków ogranicza do szapabaż. Przecież nikt wykształcony tam się nie pcha, bo wstyd.Data dodania komentarza: 5.06.2025, 05:17Źródło komentarza: Poseł o głośnej sprawie dotyczącej powiatu augustowskiegoAutor komentarza: Jan_od_mioduTreść komentarza: a te pełnomocniki Starosty to nie potrafią dobrze wniosku napisać?Data dodania komentarza: 4.06.2025, 20:01Źródło komentarza: Poseł o głośnej sprawie dotyczącej powiatu augustowskiegoAutor komentarza: oolooTreść komentarza: A w aspekcie tu obecnego tematu seksualności, to zwracam uwagę na Jarozbawa. Wszyscy się śmieją z jego pożycia, a to nie kto inny jak on dwukrotnie wystawił anonimy i dwukrotnie wyr*chał PO z jej kierownictwem o USA, Rosji czy mediach nie wspomnę. Jaro dmucha lepiej niż wszystkie gwiazdy porno..Data dodania komentarza: 4.06.2025, 16:39Źródło komentarza: Prąd tańszy o 66 procentAutor komentarza: oolooTreść komentarza: No cóż? Niektórzy i tak pozostaną zdumieni i nie zrozumieją. Może powinni włączyć dźwięk przy oglądaniu? W tej ekipie sami "Gienusie", aspiracje ogromne, wykształcenia brak i namnożone stanowiska. Może potrzebny kolejny wydział do PiSania wniosków. Tylko kto za to ma płacić?..Data dodania komentarza: 4.06.2025, 16:31Źródło komentarza: Poseł o głośnej sprawie dotyczącej powiatu augustowskiego
Reklama