Innym pozamlecznym źródłem wapnia jest amarantus. Kasza ta jest w Polsce nie cieszy się popularnością, lecz moim zdaniem warto się z nią zaprzyjaźnić. Jest ona źródłem skwalenu, który opóźnia starzenie się organizmu oraz antyoksydantów które zapobiegają np. miażdżycy.
Kolejnym produktem, na który należy zwrócić uwagę jest sezam. Aby mieć pewność, że zawartość wapnia jest w nim duża należy kupować sezam niełuskany a przed podaniem zmielić go w młynku do kawy. Sezamem można posypać owsiankę przed podaniem, lub użyć go zamiast tradycyjnej panierki do kurczaka.
Również soja jest doskonałym źródłem wapnia. Bardzo łatwo jest wpleść soję w jadłospis, gdyż można z niej zrobić zupę krem, kotlety a nawet pastę kanapkową.
Na rynku możemy też znaleźć napoje sojowe, nazwane mlekiem sojowym. Napoje te są wzbogacane w wapń do poziomu jaki występuje w mleku (120mg wapnia na 100ml mleka), więc również można je zaliczyć do bezmlecznych źródeł wapnia.
Zuzanna Przekop jest dietetyczką, absolwentką Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
Napisz komentarz
Komentarze