Jednak zanim przejdę do wymieniania pozamlecznych źródeł wapnia trzeba sobie uświadomić, że wapń z roślin jest słabiej wchłaniany, gdyż występuje w postaci związków, z których organizmowi ciężej jest go wchłonąć. Sytuacja taka ma miejsce np. w szpinaku, czy rabarbarze. Innym ważnym aspektem jest fakt, że ilość wapnia wchłanianego przez organizm zależy od jego zapotrzebowania. I tak, dorosły człowiek, u którego zakończył się już wzrost kości wchłania wapń z pożywienia tylko w 30%. Jednak gdy zapotrzebowanie organizmu na wapń jest większe np. u dzieci, albo u kobiety w ciąży, procent ten jest większy.
Gdzie można znaleźć wapń?
Dobrym źródłem wapnia jest mak. Oczywiste jest to, że dużej ilości maku nie zjemy za jednym razem, ale makowiec może być podwieczorkiem, który dostarczy znaczną ilość wapnia w diecie. Kolejną rzeczą, którą warto wiedzieć jest fakt, że mak ten musi być zmielony. Organizm nie poradzi sobie ze strawieniem nie zmielonej otoczki i wapń nie będzie mógł być wykorzystany.
Napisz komentarz
Komentarze