Smak cierpki ma właściwości hemostatyczne (hamuje krwawienie), powstrzymuje pocenie się i biegunkę, sprzyja wchłanianiu płynów oraz utrudnia ich wydalanie. Ma działanie przeciwzapalne oraz przyspiesza gojenie ran (zamyka je i stymuluje zrastanie się błon). Powoduje kurczenie się mięśni i pomaga podnieść zapadnięte organy.
Smak cierpki jest również bardzo powszechny wśród roślin, lecz nie ma aż tak wielkiego znaczenia leczniczego, gdyż jego działanie jest przede wszystkim wykorzystywane do leczenia objawowego. Smak cierpki wynika przede wszystkim z obecności różnego rodzaju tanin. Najważniejsze zioła cierpkie to: nasiona lotosu, dziewanna, babka lancetowata, granat, liście maliny, mącznica lekarska, biała lilia wodna, kora białego dębu oraz oczar.
Opracowanie na podstawie:
Joga ziół. Ziołolecznictwo ajurwedyjskie David Frawley
Napisz komentarz
Komentarze