Na co dzień używamy ich w kuchni. Zioła, przyprawy – dodajemy do potraw, wzbogacamy nimi smak naszych posiłków. Ale czy wiemy, jakie mają działanie? Czy wiemy, że przyprawy popularnie stosowane w kuchni są domowym lekarstwem na wiele dolegliwości?
Smak ostry oddziałuje pobudzająco, ułatwia trawienie, zwiększa apetyt, ma działanie napotne i wykrztuśne (usuwa flegmę), a także przeciwpasożytnicze. Pobudza krążenie oraz ogólnie pobudza funkcjonowanie ciała, jednocześnie redukując wszelkie obce narośla w ciele. Ostry smak ziół jest przede wszystkim efektem obecności rozmaitych olejków aromatycznych. Występuje powszechniej niż smak słodki, lecz i tak niezbyt często. Mimo to do tej kategorii należy wiele niezwykle użytecznych ziół, często odgrywających także rolę przypraw.
Typowe zioła o smaku ostrym to arcydzięgiel, asafetyda, bazylia, woskownica, liście laurowe, czarny pieprz, kamfora, kardamon, pieprz kajeński, cynamon, goździki, kolendra, kmin, efedra, eukaliptus, czosnek, imbir, chrzan, gorczyca, cebula, oregano, mięta pieprzowa, jesion kolczasty, rozmaryn, szałwia, mięta kłosowa, tymianek i waleriana.
Napisz komentarz
Komentarze