Od dawna jedzenia stało się też częścią kultury. Można to dostrzec w wielu miejscach. Doskonałym przykładem jest Biblijna wieczerza. W kulturze chrześcijańskiej przykłada się też dużą wagę do 12 potraw podczas Wigilii. Kultura jedzenia jest przedmiotem zainteresowania wielu naukowców. Również za czasów panowania królów kolacje były ważnym wydarzeniem. Czołowym przykładem w historii Polski połączenia kultury z jedzeniem są organizowane przez Stanisława Augusta Poniatowskiego obiady czwartkowe. Jednak i wtedy dostęp do żywności nie był przez cały rok taki sam.
Dzisiaj w krajach rozwiniętych, większość z nas nie musi się martwić o jedzenie. W sklepach mamy wszystko przez cały rok. Dostęp do żywności jest łatwy, nie trzeba się natrudzić, żeby zdobyć produkty niezbędne do przygotowania posiłku. Jedzenie towarzyszy spotkaniom towarzyskim. Również przysłowie przez żołądek do serca pokazuje jak jedzenie jest ważne w dzisiejszym świecie.
Jedzenie zmieniło swoją funkcję, stało się ogólnie dostępne, w związku z tym często spożycie jest zbyt duże. Jemy nie dla tego aby przetrwać, jedzenie nie jest celebrowane. Często jemy w biegu, nie zważając na to jak to co spożywamy wpływa na nasz organizm. A kiedy już zasiądziemy do stołu, objadamy się i nie panujemy nad ilością spożytych pokarmów. Od parunastu lat badania populacyjne pokazują przerażającą tendencję wzrostową liczby ludzi otyłych. 35% ludności w dzisiejszym świecie ma nadwagę, a 11% jest otyłych. Ważnym argumentem, który potwierdza zmianę znaczenia jedzenia w kulturze ludzkiej jest fakt, że w dzisiejszym świecie więcej ludzi umiera na powikłania związane z nadmierną masą ciała niż przez zbyt niską masę ciała.
Napisz komentarz
Komentarze