Niewielu z nas wie, że źródłem smaku słodkiego, który może zmniejszyć pociąg najmłodszych do słodyczy są kasze. W związku z tym każdy dzień powinien rozpoczynać się od pełnowartościowego śniadania składającego się między innymi z kaszy. Aby uatrakcyjnić to danie możesz dodać do niej suszone owoce: daktyle, owoce goji, morele, żurawinę. Owoce przed dodaniem do kaszy należy sparzyć. Warto również dodać łyżkę oleju lnianego lub oliwy z oliwek dobrej jakości, po to aby witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogły się w organizmie wchłonąć. Aby śniadanie można było nazwać pełnowartościowym powinno się w nim znaleźć źródło węglowodanów: kasza oraz suszone owoce, ale również źródło białka i tłuszczów (olej lniany, oliwa z oliwek, masło klarowane). Produktem białkowym może być np. twaróg, albo plaster sera położony na kanapce z chleba pełnoziarnistego posmarowanej masłem. Na kanapce powinno znaleźć się również warzywo (pomidor, papryka, rzodkiewka, szczypiorek). Tak skomponowane śniadanie daje naszemu dziecku energię na cały dzień, pomaga zachować koncentrację co jest niezwykle istotne dla dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Tego wszystkiego nie osiągniemy poprzez zalanie płatków śniadaniowych mlekiem, gdyż płatki śniadaniowe mają dużą zawartość cukrów prostych. Gdy do organizmu wprowadzimy taką dawkę cukrów prostych, szybko wzrasta poziom stężenia glukozy we krwi, co może objawiać się utrudnioną koncentracją oraz nadpobudliwością. Później wysoki poziom glukozy we krwi gwałtownie spada, co powoduje uczucie głodu i większe prawdopodobieństwo pojadania, co może doprowadzić do spożycia większej ilości kcal niż organizm potrzebuje, a co za tym idzie do nadwagi lub otyłości. Innym aspektem, który warto omówić w tym miejscu jest to co dzieje się w naszym organizmie, gdy regularnie obciążamy go dużą dawką cukrów prostych. Nasze komórki są w stanie żyć tylko wtedy kiedy dostają odpowiednie substancje do funkcjonowania. Jedną z tych substancji jest glukoza. Komórki skutecznie zabezpieczyły się przed dostawaniem nadmiernej ilości glukozy do ich wnętrza, gdyż jak mówi powszechnie znane powiedzenie "co za dużo, to nie zdrowo". Zabezpieczenie polega na tym, że aby glukoza dostała się do wnętrza komórki potrzebny jest klucz, który otworzy im drzwi. Kluczem tym jest insulina wytwarzana przez komórki beta trzustki. Sygnałem do wydzielenia przez trzustkę insuliny jest wzrost stężenia glukozy we krwi. Jeśli stężenie to jest za wysokie insulina wydzielana jest w większych ilościach. Ponieważ komórki nie potrzebują już glukozy przestają reagować na insulinę, stają się na nią oporne. To z kolei prowadzi do powstania cukrzycy typu 2.
Napisz komentarz
Komentarze