Dość często spotykanym mitem dotyczącym okapów kuchennych jest ten, który mówi, że konieczne jest podłączenie urządzenia do wentylacji.
Rzeczywiście, wiele modeli działa w taki sposób, czyli wyciąga zużyte powietrze z kuchni i wyprowadza je przewodami wentylacyjnymi na zewnątrz. Jednak oprócz takich okapów w sprzedaży można znaleźć także jeszcze inne, które nie wymagają podłączania ich do instalacji wentylacyjnej.
Okap z pochłaniaczem – czyste i świeże powietrze bez wysiłku!
Jeśli w kuchni nie można podłączyć okapu do instalacji wentylacyjnej lub też podłączenie to byłoby związane z wysokimi kosztami, warto zdecydować się na okap, który pracuje jako pochłaniacz.
Pochłaniacz składa się z zestawu filtrów, które mają na celu pochłanianie nieprzyjemnych zapachów powstających w kuchni, a także zmniejszanie ilości pary wodnej tworzącej się w trakcie gotowania.
Nowoczesne pochłaniacze zbudowane są z dwóch typów filtrów:
- filtry aluminiowe – wykonane z wielowarstwowego, aluminium, które zatrzymuje cząsteczki tłuszczu i większe zanieczyszczania, na przykład kurz
- filtry węglowe – posiadają węgiel aktywny, który skutecznie wchłania zapachy i dodatkowo zmniejsza ilość oparów w powietrzu
Filtry te pozwalają na uzyskanie bardzo dobrej skuteczności w poprawie jakości powietrza w kuchni – nawet w sytuacji, gdy okap nie może pracować jako wyciąg, czyli nie może być podłączony do instalacji wentylacyjnej.
Okapy podszafkowe – najpopularniejsze okapy z pochłaniaczem
Wiele rodzajów okapów kuchennych może pracować zarówno jako wyciąg, jak i jako pochłaniacz. Urządzenia, które pracują tylko jak pochłaniacze, to przede wszystkim okapy podszafkowe, które zaliczają się również do najpopularniejszych modeli okapów kuchennych w polskich domach.
Okapy podszafkowe montowane są w zabudowie kuchennej – najczęściej wspólnie ze specjalną szafką, która jest nieco inna od pozostałych szafek w kuchni. Aby rozpocząć pracę, wymagają wyłącznie podłączenia do prądu.
W sprzedaży można znaleźć obecnie różne modele okapów podszafkowych, które różnią się pomiędzy sobą konstrukcją, a także wyglądem i skutecznością pracy.
Obecnie bardzo popularne są okapy podszafkowe, które mają wysuwany panel powiększający ich powierzchnię – w efekcie działają jeszcze skuteczniej. Gdy skończymy gotować, po prostu wsuwamy panel do okapu.
Okapy podszafkowe można dopasować zarówno do kuchni urządzonych w sposób tradycyjny, jak również do przestrzeni bardziej nowoczesnych. Wybór modeli jest naprawdę spory!
Wiele ciekawych propozycji można znaleźć między innymi w ofercie polskiej marki Nortberg, która dostarcza okapy kuchenne przez internet już od 2011 roku. Okapy podszafkowe Nortberg można sprawdzić już teraz na stronie internetowej: www.nortberg.pl/k,4,okapy-podszafkowe.html.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie okapu podszafkowego?
- wydajność pracy – im jest ona większa, tym okap szybciej poradzi sobie z filtrowaniem powietrza
- filtry – okap powinien być wyposażony w filtr aluminiowy oraz (w przypadku trybu pracy jako pochłaniacz) w filtr węglowy
- regulacja pracy turbiny – pozwala na dobór mocy do indywidualnych oczekiwań
- lampa – oświetlenie LED zapewnia jasne, energooszczędne doświetlenie płyty
- sterowanie – panel dotykowy ułatwia wybór odpowiednich opcji
- konstrukcja – powinna być solidna i łatwa do utrzymania w czystości
- timer – pozwala na ustawianie czasu pracy okapu
Warto pamiętać także o tym, że okapy pracujące jako pochłaniacze wymagają systematycznej wymiany filtrów węglowych zgodnie z zaleceniami producenta – w ten sposób można utrzymać najlepszą skuteczność ich pracy.