Pizza zawijana: świetna przekąska na imprezę

  • 31.07.2018, 11:00
  • Grupa Tipmedia
Pizza zawijana: świetna przekąska na imprezę
Przygotowanie menu to najtrudniejsza część organizacji domówki. O ile nie jest to eleganckie przyjęcie przy nakrytym stole a swobodne spotkanie przyjaciół i rodziny warto postawić na nowoczesne przekąski. Takie, które weźmiesz do ręki i zjesz na stojąco, nie przerywając rozmowy ze znajomymi. Sprawdź nasze pomysły.

Pizzę w tradycyjnej formie znają wszyscy. Dlatego serwowanie jej na imprezie nie będzie niczym zaskakującym. Zresztą jedzenie pizzy wskazane jest zaraz po podaniu, na ciepło, kiedy ciasto chrupie, a ser się ciągnie. Tymczasem wymaga to od gospodarza opuszczenia imprezy i spędzenia czasu w kuchni. Natomiast po wyłożeniu goście muszą przerwać wykonywane czynności i prowadzone rozmowy, aby zasiąść do stołu. Jeżeli troszczysz się o przyjemną atmosferę i dobre samopoczucie biesiadników pozwól im do woli cieszyć się swoją obecnością. Rozmowy uprzyjemnią przekąski na zimno, serwowane w formie szwedzkiego stołu, po które można sięgnąć w dowolnej chwili. Jedną z nich może być stromboli — wyborny włoski przysmak.

Stromboli — zawijana pizza na imprezę

Stromboli to inaczej zawijana pizza. Do jej przyrządzenia potrzebujesz niemal tych samych składników co do tradycyjnego placka drożdżowego z dodatkami. Największą różnicą jest sposób serwowania dania. Wizualnie przypomina nieco kanapkę, dlatego możesz zjeść ją w podróży oraz na imprezie w gronie przyjaciół i rodziny, bez brudzenia rąk. Kolejną zaletą jest opcja jedzenia stromboli na zimno, przy czym wcale nie traci on na smaku czy aromacie.

Przypominająca nieco włoskiego pieroga zawijana pizza jest bogato faszerowana. Do jej wypełnienia możesz użyć niemal wszystkiego, co znajdziesz w swojej lodówce. Jeżeli nie masz pomysłu na danie, przeczytaj jak powinna zostać przyrządzona smaczna imprezowa pizza. Białystok czy Florencja — bez względu na to, gdzie się znajdujesz włoskie smaki masz w zasięgu ręki.

3 przepisy na zawijaną pizzę

Ciasto na stromboli przygotuj tak, jak na klasyczną pizzę. Poniżej znajdziesz 3 propozycje wyśmienitych farszów, które na pewno zaspokoją gusta kulinarne nawet najbardziej wymagających smakoszy.

  1. Przygotuj kilka plasterków szynki oraz salami. Jeżeli farsz ma być jeszcze bardziej mięsny możesz dołożyć kiełbasę wiejską i boczek. Dołóż ogórki konserwowe pokrojone w słupki i zetrzyj żółty ser do posypania. Zanim wyłożysz składniki, posmaruj ciasto domowym sosem marinara ugotowanym ze świeżych pomidorów.
  2. Pokrój dużą cukinię na plasterki i wyłóż ją na ciasto posmarowane sosem marinara. Dołóż ser żółty i wyrazistą fetę dla podkręcenia smaku. Farsz możesz doprawić pieprzem i świeżymi ziołami — bazylią i oregano.
  3. Ta wersja jest bardziej pracochłonna. Potrzebujesz czerwonej cebuli, pół papryki i pół cukinii. Możesz lekko zeszklić je na maśle lub surowe wyłożyć na posmarowane sosem marinara ciasto. Aby danie było bardziej sycące podsmaż na patelni odsączoną z zalewy ciecierzycę z dodatkiem miodu i octu balsamicznego. Skarmelizowane składniki wyłóż na ciasto, dopraw całość solą i pieprzem, a następnie zwiń w rulon.
Grupa Tipmedia
Podziel się: