Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 19 listopada 2025 00:21
Reklama
Reklama

Sushi można przygotować w domu

Podziel się
Oceń

Japońska potrawa, której podstawą jest ryż zaprawiony octem ryżowym bardzo dobrze przyjęła się nad Wisłą. Sushi podawane jest w wielu restauracjach i śmiało można ją przygotować w domu.
Sushi można przygotować w domu

Autor: iStock

Przyrządzenie sushi należy zacząć od ryżu. Musi być biały, ale nie dowolny. Właściwie dobrany i prawidłowo przygotowany to podstawa sukcesu. Z wyborem nie powinno być problemu, bo każdy hipermarket ma stoiska z kuchnią orientalną, gdzie można znaleźć produkt przeznaczony ściśle do japońskiej potrawy.

Sztuka gotowania

Najlepszy ryż do sushi to taki, który łączy w sobie wygląd, smak i właściwości niezbędne do tego, aby przyrządzić to wykwintne danie. Odpowiedni ryż jest krótkoziarnisty, prawie okrągły, ziarna są niemal przezroczyste, równej wielkości, a oprócz tego nie powinny być połamane.” - radzi portal sosushi.pl.

Osoby nie mające doświadczenia mogą kierować się zasadą, żeby wybierać ryż o „mlecznej” wręcz, barwie. Oznacza to, że produkt zawiera dużo skrobi, a ta z kolei sprawi, że ziarna będą się lepić. Pomaga to nadać odpowiedni kształt i wygodniej taki produkt jeść pałeczkami. „Co ważne, nie powinno się łączyć różnych gatunków ryżu, ponieważ potrawa może wtedy się nie udać.” - radzi sosushi.pl.

Z kolei Marek Wołdych, doświadczony kucharz z kilkuletnią praktyką w barze sushi zdradza, że tajnikiem jest gotowanie. „Ryż należy kilka razy przepłukać zimną wodą. Wylewamy ją aż woda przestanie być mleczna. Zazwyczaj pięć razy.” - mówi kucharz i dodaje: „Następnie musi się około 30 minut moczyć w zimnej wodzie i ją też wylewamy”.

Podczas gotowania na jedną szklankę ziaren trzeba dodać do garnka 1,5 szklanki wody. Musi się to gotować około 10 minut i odstawia się garnek na bok trzymając go pod przykryciem. Ryż jest gotowy gdy wchłonie całą wodę i stanie się miękki.

Dopiero po ostygnięciu doprawia się zawartość garnka. Dodaje się (na szklankę ryżu):

  • 4 łyżki octu ryżowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczkę soli.

Miesza się te składniki, cały czas podgrzewając, ale nie gotując. Kiedy całość wystygnie, miesza się zaprawę z zawartością garnka.

Kolejny krok

Kiedy ryż jest gotowy, trzeba zająć się resztą. Algi nori można dostać w wielu sklepach, a podczas pracy w kuchni trzeba pamiętać, że nie wykłada się gorącego ryżu na nori, a reszta jest już dosyć prostą czynnością. „Formowanie sushi nie jest niczym trudnym. Trzeba być jednak dokładnym i cierpliwym.” - mówi Wołdych i radzi: „Po rozłożeniu nori można je delikatnie skropić wodą. Ryż najwygodniej jest nakładać wilgotnymi rękoma, bo wówczas ziarna nie przyklejają się do palców”.

Na algach kładzie się cienką warstwę ryżu i kolejne składniki. To już kwestia indywidualna, ale dobrze jest na brzegi alg posmarować cienką warstwą ostrej pasty wasabi. Na ryżu można położyć surową rybę, grillowaną, wędzoną, świeżego ogórka, paluszki krabowe, marynowany imbir… Jest mnóstwo możliwości. Stałe natomiast jest to, że za pomocą bambusowej maty zwija się rulon, który następnie kroi się na grube plastry.

Jaka ryba?

Zdaje się, że najpowszechniejsza ryba w sushi to łosoś (najlepiej oceaniczny), ale często podawany jest tuńczyk. Można jednak użyć makreli czy węgorza. O ile niemal wszystkie powyższe ryby można jeść surowe, to z węgorzem trzeba uważać. Jego krew jest trująca, ale nie ma problemu z mięsem wędzonym lub grillowanym. Warto też użyć innych morskich produktów jak krewetki, mięsa krabów czy ośmiornicy.

Co dodać?

Jest duża dowolność w tym, co może być w sushi. Jadłem już tradycyjne z surową rybą, krewetkami, marynowanymi warzywami. Niespecjalnie przepadam za wędzoną rybą, a sądzę że lepszym wyborem jest grillowana.” - mówi Wołdych i wylicza podstawowe rodzaje sushi:

  • futomaki – duże rolki z mięsem i warzywami,
  • hosomaki – mniejsze, z jednym tylko składnikiem oprócz ryżu,
  • nigiri – prostokątny kawałek ryżu, bez alg, na którym położona jest surowa ryba lub owoc morza.

Dodatki

Te podstawowe to:

  • wasabi,
  • sos sojowy,
  • marynowany imbir.

Ostre wasabi podaje się w formie pasty i trzeba uważać, aby nie nabrać go za dużo. Trzeba pamiętać, że w porcji już jest niewielka ilość tego dodatku. „Wasabi nakłada się na przykład przy pomocy pałeczek bezpośrednio na swoją rolkę. Należy przy tym uważać z ilością – ten chrzan naprawdę wyciska łzy z oczu i dodanie go w zbyt dużej ilości może sprawić, że nie będziesz w stanie się delektować smakiem tej potrawy.” - radzi sosushi.pl.

Polewanie dania sosem sojowym jest błędem. Ten dodatek powinien zostać podany w osobnej, niewielkiej miseczce, w której maczana jest każda porcja potrawy. Z zastrzeżeniem jednak, że nie „zatapia” się jej w sosie, tylko delikatnie macza i to w taki sposób, aby ryż nie zetknął się z dodatkiem. Sos powinien znajdować się na algach. Eksperci radzą nie mieszać wasabi i sosu sojowego, co może popsuć smak potrawy.

Marynowany imbir jest bardzo intensywny i dlatego też nie należy z nim przesadzać. Tym bardziej, jeżeli już w porcji znajduje się plaster tego dodatku. Japońską zasadą jest to że imbir traktuje się jako „czyściciel języka” i je się go pomiędzy sushi jednego rodzaju a drugiego.

Sushi to potrawa ekskluzywna i droga, stąd też czasem trudno skusić się na nią, nie wiedząc czego spodziewać się po wizycie w restauracji. Z pewnością jednak warto wybrać się do sushi-baru i spróbować tego, czym zachwyca się tak wielu smakoszy na całym świecie.” - zachęca sosushi.


Napisz komentarz

Komentarze

zachmurzenie duże

Temperatura: 2°C Miasto: Augustów

Ciśnienie: 1013 hPa
Wiatr: 17 km/h

Reklama
Reklama
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 1
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 2
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 3
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 4
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 5
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 6
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 7
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 8
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 9
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 10
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 11
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 12
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 13
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 14
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 15
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 16
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 17
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 18
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 19
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 20
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 21
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 22
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 23
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 24
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 1Strona nr 1
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 2Strona nr 2
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 3Strona nr 3
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 4Strona nr 4
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 5Strona nr 5
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 6Strona nr 6
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 7Strona nr 7
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 8Strona nr 8
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 9Strona nr 9
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 10Strona nr 10
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 11Strona nr 11
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 12Strona nr 12
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 13Strona nr 13
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 14Strona nr 14
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 15Strona nr 15
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 16Strona nr 16
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 17Strona nr 17
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 18Strona nr 18
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 19Strona nr 19
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 20Strona nr 20
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 21Strona nr 21
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 22Strona nr 22
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 23Strona nr 23
Miesięcznik Przegląd Powiatowy nr 9 z dnia 29 wrze - strona 24Strona nr 24
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: Trzech ratuszowych jeźdźców augustowskiej apokalipsyTreść komentarza: Jest to symptomatyczne zachowanie dla picerów, pozerów i festyniarzy. Augustów wyludnia się w tak szybkim tempie, że niebawem najwięksi pracodawcy będą prawdopodobnie zmuszeni ściągać do swoich firm pracowników-imigrantów z Azji, Afryki i Ameryki. Natomiast naszomiastowe fachowcy od nie-samorządności i gazetkowo-fejsbukowego rozwoju dziarsko inwestują w klomby, kwiaty i rabaty, tam gdzie tylko ich fantazja poniesie. Poza tym standardowo zero skutecznych i perspektywicznych pomysłów na powstrzymanie zapaści miasta, więc niebawem może trawę zaczną malować na zielono.Data dodania komentarza: 18.11.2025, 22:20Źródło komentarza: Radni narzekają na brak zaproszeńAutor komentarza: leśny ludekTreść komentarza: Teraz to zdecydowanie pierwsza osoba w powiecie, nawet przed swoim wujem starostą... Ale formalnie to jest zwyczajny pracownik, nawet nie członek zarządu powiatu.Data dodania komentarza: 18.11.2025, 21:53Źródło komentarza: Tor wyścigowy na RospudzieAutor komentarza: lekarzTreść komentarza: oskarżasz? to pokaż te długi i wyroki których nie maData dodania komentarza: 18.11.2025, 21:39Źródło komentarza: Radni narzekają na brak zaproszeńAutor komentarza: antypartyjniak prywaciarzTreść komentarza: Kierowanie wydziałem komunikacji to taki portyjny puchar przecnodni.... trochę obciach, że to partija musi dać pracę , bo sam nie umniem nic znaleźć....Data dodania komentarza: 18.11.2025, 21:23Źródło komentarza: Tor wyścigowy na RospudzieAutor komentarza: oolooTreść komentarza: Ferdynand LIPSKI niech ma na uwadze, że Mieszkańcy Grodu Zygmunta nie zapomną numerów jakie odwalała Siwa w UM. Wszystko w swoim czasie chłoptasiu..Data dodania komentarza: 18.11.2025, 18:46Źródło komentarza: Radni narzekają na brak zaproszeńAutor komentarza: KonfidentTreść komentarza: Zdjęcia wystarczy przesłać na krajową mapę zagrożeń. Na zdjęciach widać ile kostek szerokości jest dla pieszych. Podjadą zmierzą, przeliczą i mandacik. Często tak zgłaszam patafianów.Data dodania komentarza: 18.11.2025, 18:14Źródło komentarza: Rajgrodzka. Urzędnicza prośba o nieparkowanie wywołała sprzeciwAutor komentarza: BAUTreść komentarza: Augustów-to jego mieszkańcy-rzygać sie chce.Data dodania komentarza: 18.11.2025, 18:07Źródło komentarza: Radni narzekają na brak zaproszeńAutor komentarza: muuuuuuTreść komentarza: Kierownik wydziału komunikacji to bardzo ważne stanowisko. Oficjalnie 3cia osoba w powiecie, nieoficjalnie pierwsza. Tak było kiedys, jest i teraz.Data dodania komentarza: 18.11.2025, 18:05Źródło komentarza: Tor wyścigowy na RospudzieAutor komentarza: ElomeloTreść komentarza: Jak na złość to chyba w normie? Z halą gimnastyczną też ludzie nie chcieli przy blokach to robią przy blokach.Data dodania komentarza: 18.11.2025, 17:56Źródło komentarza: Radni narzekają na brak zaproszeńAutor komentarza: SpacerowiczTreść komentarza: Po augustowsku. Znaczy inaczej niż normalnie. Przy POSTiWie sadzą roślinki. Zerwali trawę i sadzą. Bezpośrednio przy krawężniku chodnika, żeby zarastało chodnik i nie było jak przejść. Sadzą tak, że do ławki trzeba obejść na około i zaraz będzie zapeptane i powyrywane. Myśli tam koś? Przymrozki nocne, ale sadzą. Galęzi znad chodników przyciąć nie mogą. Lampy nad jeziorem zasyfiałe, że stado kur wykarmić można trupami robali. Żarówek przepalonych nie ma kto wymienić. Pod Sanatorium też coś grzebią. Kopara duża, daszek wywalony, ławki wykopane. Co tam bedzie? Też grządki? Lepiej te akacje niech wytną pod hetmanem bo kolca można mieć w oku, ewentualnie niech zrobią tablice "uwaga na oczy", że po ścieżkach miejskich tylko w okularach.Data dodania komentarza: 18.11.2025, 17:53Źródło komentarza: Radni narzekają na brak zaproszeńAutor komentarza: AntypisekTreść komentarza: PIS mu w oko.Data dodania komentarza: 18.11.2025, 17:43Źródło komentarza: Radni narzekają na brak zaproszeńAutor komentarza: MuliTreść komentarza: A szpitalne długi to z czego się spłaca jak się ponarabiało długów? A tak cudownie i pieknie było. Najlepszy, puchary co tydzień a tu manko?Data dodania komentarza: 18.11.2025, 17:42Źródło komentarza: Radni narzekają na brak zaproszeńAutor komentarza: Znajomy.Treść komentarza: A Walduś był zaproszony ? Mówił coś wyraźnie?Data dodania komentarza: 18.11.2025, 17:37Źródło komentarza: Radni narzekają na brak zaproszeńAutor komentarza: zainteresowanyTreść komentarza: czy to prawda że w przyszłym roku w powiecie bedzie deficyt i zostanie pokryty z oszczędności z poprzednich lat? czy tak gospodaruje gospodarz? czy ktoś był na sesji albo oglądał i może to potwierdzić?Data dodania komentarza: 18.11.2025, 16:18Źródło komentarza: Radni narzekają na brak zaproszeńAutor komentarza: prosteTreść komentarza: Unijne tiry muszą jechać na wschód.Data dodania komentarza: 18.11.2025, 16:01Źródło komentarza: Granica z Białorusią znów otwartaAutor komentarza: Tadeusz JaworskiTreść komentarza: Tak "nowa tradycja po augustowskiemu" - tak jak w mieście - Kto nie z Mieciem tego zmieciem"Data dodania komentarza: 18.11.2025, 15:58Źródło komentarza: Radni narzekają na brak zaproszeńAutor komentarza: Były AugustowiakTreść komentarza: ale to chyba chodzi o dwie instytucje samorządowe w Augustowie. Tam nie chodzi o jakość , umiejętności i wiedzę, Samorządy i ich pracownicy są traktowani jako własność wybranych burmistrzów, starostów i albo robisz co Tobie każą albo pakuj manatki... Do standardów Białorusi i Rosji już bardzo blisko...Data dodania komentarza: 18.11.2025, 13:19Źródło komentarza: Tor wyścigowy na RospudzieAutor komentarza: AndrzejTreść komentarza: Prosta sprawa , pan kierownik wnukowski jedzie codziennie tamtędy z domu do pracy i nie może swobodnie przejechaćData dodania komentarza: 18.11.2025, 11:50Źródło komentarza: Rajgrodzka. Urzędnicza prośba o nieparkowanie wywołała sprzeciwAutor komentarza: MieszkaniecTreść komentarza: Paweł wnukowski zabronił zapraszać innych radnych co nie za związani z pisem prosta sprawa , starosta rusiecki widać dalej że mało co ma do gadania w powiecieData dodania komentarza: 18.11.2025, 11:48Źródło komentarza: Radni narzekają na brak zaproszeńAutor komentarza: OrzełTreść komentarza: Coś mi ptaszki wycwierkaly, że pracownicy nie mają wyboru, bo ich zdegradują, przesuną, usuną albo w najlepszym wypadku nie uwzględnią przy premiach, a potem i tak będą mieli dług do spłacenia podczas najbliższych wyborów. Najlepiej nakłonić do tych swoich debilnych pomysłów strasząc i grożąc. Takie to PiSiorskie.Data dodania komentarza: 17.11.2025, 15:41Źródło komentarza: Tor wyścigowy na Rospudzie
Reklama