W czasie wakacji w Szkole Podstawowej nr 3 im. 1 Pułku Ułanów Krechowieckich w Augustowie odbywały się intensywne prace remontowe.
-Dzięki pozyskaniu środków z Wieloletniego Rządowego Programu „Posiłek w szkole i w domu na lata 2019-2023” mogliśmy przeprowadzić remont w kuchni polegający na demontażu węglowego urządzenia kuchennego, przerobieniu i udrożnieniu instalacji wodno-kanalizacyjnej, wykonaniu częściowo nowej instalacji elektrycznej oraz wymianie podłogi - mówi Wiesława Chrulska, dyrektor szkoły.
Całkowity koszt remontu wyniósł 113 500 zł, z czego 80 tysięcy złotych pochodziło z środków z programu rządowego.
-Pomieszczenia kuchni są sukcesywnie remontowane, wyglądają coraz lepiej i są coraz bardziej funkcjonalne. Trudno w to uwierzyć, ale jeszcze do sierpnia większą część naszej kuchni zajmował piec kuchenny z fajerkami opalany węglem. Dzięki udziałowi w programie to już na szczęście przeszłość. W poprzednich latach wykonaliśmy między innymi mroźnię i chłodnię, które zastąpiły tradycyjne lodówki i zamrażarki. Powoli wkraczamy w XXI wiek- dodaje Wiesława Chrulska.
Dobrze wyposażona i nowoczesna kuchnia w Szkole Podstawowej nr 3 w Augustowie jest bardzo ważna, gdyż przygotowuje ok. 1000 obiadów dziennie i karmi dzieci ze wszystkich augustowskich miejskich szkół. Tak więc codziennością „trójkowej” stołówki jest przygotowanie na przykład tysiąca kotletów schabowych dziennie czy ugotowanie 300 litrów zupy. Posiłki bardzo smakują dzieciom, a i rodzice są z zadowoleni ze stołówki, gdyż ich pociechy za niewielkie pieniądze, bo za jedynie 3,80 zł, mogą zjeść ciepły posiłek w szkole. Stołówka funkcjonuje od 2016 roku czyli od momentu, gdy na wniosek dyrektora szkoły burmistrz miasta wyraził zgodę na odtworzenie szkolnej kuchni i stołówki. Po pół roku „trójkowa” stołówka zaczęła przygotowywać obiady również do innych szkół.
-Przez ten czas, czyli od 1 września 2016 roku, nikt nie zgłosił do mnie jako dyrektora szkoły przygotowującej obiady dla augustowskich szkół, zastrzeżeń do jakości przygotowywanych posiłków. Wręcz odwrotnie, wielu rodziców chwali nasze posiłki. O dobrej jakości przygotowywanych posiłków świadczy też niezmiennie bardzo duża liczba kupowanych obiadów, która wzrasta mimo spadku liczby dzieci w szkołach miejskich. - twierdzi dyrektor „trójki”.
Wiesława Chrulska dodaje, że tak poważne przedsięwzięcie organizacyjne i logistyczne jakim jest przygotowywanie codziennie ok. 1000 posiłków dla czterech szkół nie byłoby możliwe, gdyby nie praca świetnych fachowców.
-Mam tu na myśli Annę Dobrzycką, intendentkę, dwie kucharki i sześć osób pomocy kuchennej -podkreśla Wiesława Chrulska -Jest to praca ciężka i odpowiedzialna i korzystając z okazji chciałabym wszystkim pracownikom kuchni serdecznie podziękować.
Na zakończenie warto dodać, że stołówka w trójce jest naprawdę na bardzo wysokim poziomie, a kuchnia po modernizacji wygląda jak laboratorium.
Napisz komentarz
Komentarze