Cukry złożone w tym przyswajalne i nieprzyswajalne
Węglowodany przyswajalne są źródłem energii dla naszego układu nerwowego, w tym mózgu. Dlatego śniadanie powinno być bogate w węglowodany złożone. Lista produktów zawierająca węglowodany złożone obejmuje: kasze, mąka, ziemniaki, płatki owsiane, makarony, warzywa np. dyni, ziemniaki, niektórych owocach (banany). Dobrym źródłem węglowodanów złożonych są też rośliny strączkowe: soja, groch, fasola, soczewica. Cukry złożone wchłaniają się wolniej.
Do cukrów złożonych zaliczamy także węglowodany nieprzyswajalne, które nie są trawione w przewodzie pokarmowym t.j. pektyny czy celulozę będą ce składnikami błonnika pokarmowego. Rola błonnika pokarmowego to poprawianie pracy jelit, dzięki czemu szybciej jesteśmy syci. Ponadto wpływa na rozwój korzystnej mikroflory jelitowej. Reguluje poziom glukozy we krwi – opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie glukozy do krwi i zmniejsza wydzielanie insuliny.
Podsumowując czytajmy etykiety produktów uważnie, gdzie w tabeli wartości odżywczej jest napisana zawartość węglowodanów, a poniżej ilość cukrów, czyli cukrów prostych, których ilość należy ograniczać. Według WHO wystarczy nam 10% kalorii pochodzących z cukru, a według autorytetów warto tą dawkę ograniczyć o połowę, czyli do 5%.
o autorze
Anna Kozłowska-Rorat, współwłaścicielka firmy BIOZONA specjalizującej się w imporcie zdrowych słodyczy i przekąsek
Napisz komentarz
Komentarze